9162,13%0,92
38,56% 0,32
43,74% 0,45
4039,44% 0,90
6546,16% 0,97
Yaz geliyor. Spor salonlarına ilgi artarken özellikle 'kaslı' bir vücuda kısa sürede sahip olmak isteyenlerin 'protein tozu' ilgisi de artıyor. Herkes birbirine sosyal medya üzerinden bile protein tozu reklamı yaparken, online alışveriş sitelerinde 'peynir ekmek gibi' satılıyor. Peki protein tozundaki tehlikeler neler? Fazla kullanıldığında hangi sağlık sorunlarına neden olur? Protein tozu hiç mi kullanılmamalı? Protein tozları kas yapan sihirli tozlar mı? Prof. Dr. Süleyman İpekçi, anlattı.
Protein tozları: Sağlık mı risk mi?
Son yıllarda özellikle gençler arasında spor salonu üyelikleriyle birlikte protein tozu kullanımı da hızla artıyor. Ancak bu ürünlerin 'kas yapan sihirli tozlar' olarak görülmesi, bilinçsiz kullanımın yol açabileceği ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. İstanbul Atlas Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Süleyman İpekçi konuyla ilgili şunları söyledi:
Protein tozları tek başına “kas yapmaz”. Kas kütlesi ancak direnç egzersizi, düzenli antrenman ve yeterli toplam kalori ve protein alımıyla artar. Protein tozu, sadece bu sürece destek olabilir. Ayrıca oluşan kas kütlesi “suni” değildir; ancak sürdürülebilirliği yine düzenli egzersize ve beslenmeye bağlıdır. Protein tozu alıp pasif kalmak, kas değil yağ kazandırır.
Proteinlerin kasların yapı taşı olduğunu ve yeterli miktarda alınmalarının spor yapan bireyler için önem taşıdığını vurgulayan Prof. Dr. İpekçi, "Ancak her bireyin günlük protein ihtiyacı yaşına, kilosuna, aktivite düzeyine ve sağlık durumuna göre farklılık gösterir. Günlük ihtiyacın üzerine çıkıldığında ya da bu ihtiyaç, doğal besinler yerine ağırlıklı olarak tozlarla karşılandığında karaciğer, böbrek ve metabolik sistemler üzerinde ek yük oluşabilir." diye anlattı.